sâmbătă, 17 mai 2014

Trăim într-o goană fără sfârșit

Am imprimat timpului un zor care ne copleșește și ne privează în primul rând de tihnă.


Timpul nu s-a comprimat, n-a venit nicio Entitate Universală să ruleze vreun program prin care să compacteze  timpul.

Noi singuri suntem suficient de dibaci spre a face lucrul ăsta și ni-l diminuăm cu termene limită, ni-l comprimăm cu discuțiile noastre interminabile la telefon, prin conversațiile fără noimă de pe internet, prin privitul fără haznă în ecranele spre care ne-am obișnuit să privim cum alții au bunul simț să trăiască și să scoată bani din naivitatea noastră.

După ce facem toate astea, constatăm cu stupoare că abia daca ne mai rămâne timp să alergăm până la baie și să ne spălăm fugar, după...

Ne-am obișnuit să dăm vina pe vremuri, pe informația care curge și se înnoiește neîncetat.

Da așa este, dar ea n-are nicio vină. Nu e ea vinovată  de faptul că atunci când trimitem un mesaj email punem mâna pe telefon și-l sunăm pe destinatarul emailului să vedem dacă nu cumva a terminat deja ceea ce tocmai i-am trimis să facă, ci lipsa noastră de răbdare.

Nu timpul s-a comprimat, nu informația ne punem să ne luăm cu ea la întrecere, ci percepția noastră asupra tuturor lucrurilor, goana noastră înspre a face cât mai mulți bani, spre a câștiga cât mai multă faimă și putere.

Ca să ce? Ca să avem cu ce să ne plătim medicamentele și doctorii în încercarea noastră disperată de a ne salva sănătatea șubrezită de alergătura noastră interminabilă, care ne poate costa uneori  chiar viața.

Am reușit să ne formăm deprinderea de a da o mai mare importanță dispozitivelor din jurul nostru decât oamenilor de lângă noi.

Avem mulți prieteni virtuali și niciunul în realitate. Da...e mai comod așa, pentru că n-avem vreme de ieșit la o cafea, la un ceai...  De unde timp? 

Chiar așa ... Cum să avem timp dacă ni-l omorâm cu uitatul nostru interminabil în fel și fel de sticle, de toate formele și mărimile?

Uităm din ce mai tare cât de frumos e să empatizăm unul cu celălalt.

Uităm cât de mult bine ne poate face o mângâiere. Da, o mângâiere... E vorba de atingerea aia care se simte pe piele ... o mai ții minte?

Tot mai mulți dintre noi ne plângem de lipsa mângâierilor.
Mângâierea e un gest firesc, care transmite mai mult decât orice iubire, afecțiune și încredere.

Cred că simplul plimbat al buricelor degetelor pe pielea altcuiva face mult mai mult decât o mie de cuvinte de dragoste, sau decât sute de mii de imagini care fac cât o mie de cuvinte.

Suntem din ce în ce mai bogați în nimicuri care nu ne ajung niciodată și din ce în ce mai săraci în emoții și sentimente.

Deși trecem prin ani, maturitatea noastră emoțională pare să nu evolueze nicicum.

Vorbim de iubire, cerșim iubire...dar ne îndepărtăm din ce în ce mai mult de ea.


Și uitând de iubire ne îndepărtăm din ce în ce mai tare unul de altul, de noi și de Dumnezeu...


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu